Ποιος είναι άραγε ο ήχος του κόσμου;

Μοιάζει με συμφωνία από φωνές και μουσικές! 150 μουσικά όργανα μας μετέφεραν σε μέρη μακρινά ! Μας κάλεσαν να χαρτογραφήσουμε τους ήχους και με τις πέντε μας αισθήσεις.

Η έκθεση – εργαστήριο «καμπάνες του κόσμου», από το «Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών», μας άνοιξε ένα παράθυρο στον ηχηρό(και ιερό) κόσμο της καμπάνας και παράλληλα μας ταξίδεψε στις ποικίλες παραδόσεις του πλανήτη. Σαράντα αντικείμενα (από 20 διαφορετικές χώρες) μας έφεραν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς. Με διηγήσεις και μικρές ιστορίες από τον Pep και την Πετρίνα, η έκθεση –εργαστήριο «καμπάνες του κόσμου», μας ταξίδεψε από την αρχαιότητα ως το σήμερα. Όμως το πιο σημαντικό σ’ αυτό το εργαστήριο, είναι ότι μπορέσαμε να ακούσουμε το ήχο τους, να αφήσουμε την ηχώ τους να μας ταξιδέψει, να τις κάνουμε να ηχήσουν και να νιώσουμε την δόνησή τους στα χέρια μας!

Η φιλοσοφία του εργαστηρίου είναι πως το κάθε έκθεμα δεν είναι ένα απλό αντικείμενο. Είναι ένας λόγος να μιλήσουμε για τους ανθρώπους, μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον «άλλο» προκειμένου να βρούμε (ή και να δημιουργήσουμε) γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Τα αντικείμενα του εργαστηρίου, ανήκουν στην μουσειακή συλλογή «περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών», η οποία έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά». Το περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών, είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του πολιτιστικού οργανισμού Sovint, στη Βαλένθια της Ισπανίας και έχει ως σκοπό του, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους Pep Beltran Ramirez και Πετρίνα Βάσσου για την όμορφη εμπειρία που πρόσφεραν σε όλους μας.

Αφήστε σχόλιο